Keresés

Mielőtt beveszed a kék pirulát…

Szexuálterapeutaként azt tapasztalom, hogy a férfiak egy része automatikusan nyúl a potencianövelő szerekhez, s ennek következtében gyakran nem azt az eredményt kapja, amit szeretett volna.
A merevedési zavarral küzdő férfiak elmennek az urológushoz, és kivizsgáltatják magukat. Ha az orvosok nem találnak szervi elváltozást, folytatódik a nyomozás. „Vajon miért alakult ki? Miért nem sikerül? Mi a baj velem?” Minél inkább szeretnék, hogy álljon a péniszük, annál erősebb a blokkolás. Már a kósza gondolat, hogy „mi van, ha nem sikerül?”, beindítja az ördögi kört: és nem sikerül, vagy hol sikerül, hol nem. Sokszor az előjáték során még van merevedés, de amint az aktusra kerül a sor, az erekció elvész. Vagy aktus közben, egy új póznál, vagy mozdulatnál, esetleg az óvszer felvételekor az izgalom lankad. És igen nehéz feltámasztani, néha nem is lehet. Jön a rosszkedv, a kudarc, a szorongás, az elkeseredés. Mit lehet ekkor tenni? Megkeresni, hogy mivel van összefüggésben. Talán az önkielégítéssel? Leállítják a pornó nézését, csinálják gyorsabban, lassabban. De az önkielégítésnél sokszor nincs is erektilis diszfunkció (ED). Akkor előkerülnek az internetes irodalmak, mi lehetne a megoldás? Mivel mindenáron el akarják kerülni a kudarcélményt, végső megoldásként a gyógyszerhez is fordulhatnak.


És talán ez a fő oka annak, ami miatt leírom ezeket a gondolataimat. Férfiak beszámolói szerint a potencianövelő szerek valóban segítenek abban, hogy akár órákig is legyen merevedésük. Megszűnik a félelem, az erekció végre tartós, egy éjszaka akár többször is lehet szeretkezni. És mindig biztos a hatása ha beveszi, de egyre esetlegesebb az erekció pirula nélkül. A szégyen elkerülésének érdekében, a test és a lélek is egyre inkább hozzászokik a gyógyszeres segítséghez. Csak ezzel a mankóval megy a merevség elérése, sőt néha már így sem 100%-os. És egyre nehezebb elérni az ejakulációt is. Egyre hosszadalmasabb, néha fájdalmas is a szex. Előfordulhat, hogy nem is érik el a férfiak a magömlést.


Ezért kérek mindenkit, aki nem csak kipróbálja, hanem rendszeresen segítségül hívja a szereket, hogy alaposan tájékozódjon, mibe vág bele.

Sajnos a merevedési zavart, vagy az ezzel együtt járó, nehezen kontrollálható magömlést egy pirula, és annak hosszú távú használata nem oldja meg. Nincs varázsfőzet, vagy gyógy krém, amely segítene. 10, 20, 30 évnyi szokásokat, nem tudunk átalakítani.


Javaslom, hogy akinek ED-ja van, keressen fel egy szexuálterapeutát, vagy szexuálpszichológust.

Mi terapeuták nem vagyunk jó tündérek, akik a suhintunk a varázspálcával, és akkor megszűnik a merevedési probléma, vagy a korai magömlés, vagy az egyéb ejakulációs nehézség. Nem ígérhetünk csodát. De azt megígérhetjük, hogy ha valaki elszánt, és szeretne meggyógyulni, akkor gyakorlással, sok próbálgatással, kitartó munkával hónapok alatt megtanulja irányítani a merevedését, ejakulációját. Nálunk, terapeutáknál, végre beszélhetnek a férfiak arról, ami régóta aláássa a férfiasságukat. Végigbeszéljük az okokat, a mindennapi helyzeteket. Végig segítjük, kísérjük az útjukat a gyógyulásig. Nem hagyjuk őket magukra, segítünk leküzdeni az akadályokat.
Megjegyzés nőknek, akiknek a partnere ED-vel küzd:


Ha egy hölgy azt tapasztalja, hogy a partnerének nincs merevedése, vagy a szeretkezés bármelyik pontján megszűnik az izgalmi állapot, előfordulhat, hogy magában keresi a hibát. „Biztos nem tetszem neki eléggé, nem tart elég vonzónak.” Próbálja menteni a menthetőt, sokféle kényeztetési móddal segíteni párjának. Pedig az esetek nagy részében éppen arról van szó, hogy a férfinak nagyon tetszik a nő, és annyira vágyik rá, hogy a lehető legjobbat akarja nyújtani. Ez túl nagy stressz számára, és pont emiatt hagy alább az erekciója. (A probléma gyökere viszont a múltban van.) Ahogy összeszokik a pár, kialakul a bizalom, szeretet, elfogadás, és nincs olyan elvárás a férfi felé, hogy teljesítenie kell, esetleg a pettingre, kényeztetésre helyezik a hangsúlyt, változhat a helyzet. De sok esetben nem is a nők elvárása a kemény pénisz, hanem maga a férfi érzi ezt mindennél fontosabbnak. Arról nem is beszélve, hogy a vigasztalás is elsülhet negatívan, még kellemetlenebbül érezheti magát a férfi. Ha pedig tudomást szerzünk arról, hogy a partnerünk rendszeresen szed gyógyszert, próbáljunk közösen más megoldást keresni. Olvassunk együtt szakkönyveket, vagy támogassuk párunkat abban, hogy szakembertől kérjen segítséget.


Várhegyi Anna, szexuálterapeuta