top of page
Keresés

Amit érdemes tudni a srácok nemi szervének fejlődéséről…


Sokszor kapok kérdéseket aggódó anyukáktól azzal kapcsolatban, hogy vajon mikor fog már megnőni a fiuk pénisze:

„A 10 éves kisfiam kukija 3 éves kora óta nem nőtt!”

„Szerinted miért akkora az idősebb fiam fütyije is, mint a kisebbiké?”

Ez a kérdéskör azonban gyakran még a szorongó anyukáknál is jobban foglalkoztatja magát a kamaszt, aki meglehetősen hálás tud lenni egy-egy felvilágosító órán, amikor a feltett kérdésekre válaszolva elmesélem, hogy mind méretben, mind alakra, mind a növekedés ütemében, milyen sokfélék lehetnek a férfi nemi szervek.


Most is, mint mindig segítségül hívtam a tudományt, hogy megtudjuk, mikor, és mekkorára szokott nőni egy fiú pénisze… A legjobb, ha megismerkedünk az orvosok által is használt, izgalmas Tanner skálával. Mintegy húsz évnyi megfigyelés és kutatás során 1960-ban, Angliában fejlesztette ki ezt a skálát - melyen a külső nemi szervek fejlődését ábrázolták - Tanner, a gyermekendokrinológus, és társa, Marshall. Kis fagolyókkal, fadarabokkal modellezték a kissrácok péniszét, és heregolyóit. Ez a skála tehát a tudományosan alátámasztott bizonyíték arra, hogy míg a fiúk lábmérete irgalmatlanul nő, és ugyebár a viselkedésük is egyre kamaszosabbá válik, teljesen rendjén van, ha a nemi szervük fejlődése mindezt néha csak egy kis késéssel követi.


Jól ismert tény, hogy a fiúk később (9-14 évesen) érnek, mint a lányok (8-13 évesen). Az sem véletlen, hogy a különböző vallások férfivá avatási szertartásai is – mint a katolikusoknál a bérmálás, vagy a barmicvo a zsidóknál, hogy csak párat említsek –, épp 13 éves korban történnek.

Nagy rejtély, hogy minek a hatására indul el ez az óriási, visszafordíthatatlan hatású, elképesztő változás, amely során a fiúknál a hipothalamus-hipofízis rendszer elkezdi nagy mennyiségben termelni azokat a hormonokat (FSH, LH), amelyek hatnak a herék Leydig sejtjeire, és beindítják a tesztoszteron termelődését. A tesztoszteron aztán a vérkeringésbe kerülve a különböző szervek különböző szöveteinek, sejtjeinek a receptoraihoz kapcsolódva elindítják azokat a jól észrevehető külső változásokat, melyeket másodlagos nemi jellegnek nevezünk. A legfeltűnőbb ezek közül talán az arc-, test-, hónalj-, és testszőrzet növekedése. Aztán a gége is növekszik, melynek hatására a hangszálak hosszabbá válnak, és a hang mélyül (ez persze a finomhangolás miatt kissé furcsa hatásokat okozhat, ld. mutálás). Kialakul az Ádám-csutka, a váll megszélesedik, a test izmosodik, és nő a pénisz és a herék mérete is. A kisfiús, puha bőrű, ártatlan kis csibészekből létrejön a férfi méretű, pattanásos képű, megnyúlt, akár Janikovszky Éva-könyvek alakjait idéző hosszú kezű, hosszú lábú, szégyenlős kamaszfiú, majd végül átalakul férfitestű felnőtté.


És most térjünk rá a kis kuki nagy útjára.



Tanner, akiről a cikk elején írtam 5 stádiumot határozott meg, melyet a fenti képen látunk.


Az ábrák szépen mutatják az egyes stádiumokban lévő férfi nemi szerv alakját, méretarányait, szőrösségét, valamint a színét is. Mellette látható egy kis ovális körben a heregolyó térfogata ml-ben mérve, a jobb oldalon pedig a nyugalmi állapotú pénisz mérete cm-ben mérve.


Lássuk a stádiumokat:


1. stádium: serdülés előtti állapot. Ekkor a fiúk péniszének hossza kisebb, mint 2,5 cm. Megjegyzem, hogy a kisfiúk pénisze is képes erekcióra. Már magzati korban, ultrahangon is látható ez a jelenség, de ez még nem jelenti azt, hogy hímivarsejtek is termelődnének.


2. stádium: az első látható változás, hogy a here és a herezacskó növekszik, a hímvessző nagysága csak kissé nő. A here térfogata átlagosan 4 ml körül van. Megjelennek a pelyhes szőrszálak is. Ez a stádium a pubertás kezdete, 9-14 éves között van a fiú.


3. stádium: a pénisz kezdetben hosszban, majd vastagságban is nő; a herezacskó egyre pigmentáltabb, egyes esetekben ideiglenesen mellnagyobbodás léphet fel, melyet az egyenlőtlen hormonszint okoz. Még mindig hiányos a szőrzet, de dúsul, és göndörödik. A pénisz hossza a stádium végére érheti el a 4,5 cm-t nyugalmi állapotban.


4. stádium: a pénisz növekedése mellett kifejezettebb lesz a makk vastagodása. Férfias szőrzet kezd kialakulni, a pénisz felett, háromszög alakban. A hímivarsejtek is ekkor kezdenek el fejlődni a herékben.


5. stádium: felnőttkori állapot.


És még egy kép erről a folyamatról:




Ha azt látjuk, hogy kamasz fiunk alapvetően későn érő típus, és 14 éves koráig még nem is szőrösödik, nem nyúlik, ne essünk kétségbe nemi szervének méretei miatt sem. A hormonrendszere valószínűleg az átlagnál kicsit lassabban végzi a feladatát, de hamarosan nála is bekövetkezhetnek majd a változások. Akkor sem érdemes aggódni, ha az érési folyamat kicsivel a gyermek 9 éves kora előtt elindul.


Ha a cikk elolvasása után még vannak kétségeink, hogy megfelelő módon serdül-e a fiunk, keressünk fel andrológust (férfi nemi szervvel foglalkozó orvost), vagy endokrinológust (hormonokkal foglalkozó orvost), hiszen ilyen esetekben megnyugtató lehet a szakmai vélemény, visszajelzés, vagy akár az esetlegesen szükséges orvosi beavatkozás is.


Egyébként pedig talán már ismeritek a véleményemet:

Az, hogy a végén mekkora lesz az a pénisz, nem rajtunk múlik, akármit teszünk, vagy akármiben hiszünk is.

De a lényeg mégis az, hogy nem a méret fogja a szexuális életünk minőségét meghatározni, hanem nagyon sok egyéb tényező…


Várhegyi Anna szexuálterapeuta


bottom of page