top of page
Keresés

Miért szexelünk? Mi az evolúciós magyarázata a szexuális vágyainknak, késztetésünknek?

Biztosan sokan elgondolkodtak már azon, miért okoz annyi örömöt, szépséget, meghittséget a szerelmeskedés? Miért annyira kínzó, ha nem kapunk szerelmet, szexet? Miért vagyunk feszültek, hisztisek, agresszívek emiatt? És miért hiányzik annyira, ha nincs elég? És miért fantáziálunk számunkra szexis emberekről?

Az ember különleges szexuális élete evolúcióbiológiai szempontból nagyon izgalmas.

Talán az utódnemzés a legtriviálisabb funkciója a szexnek, hiszen a génjeink továbbadása a legfontosabb cél. De ha ez lenne az egyetlen oka a szexnek, akkor nem szeretkeznének a nők a nemi ciklusuk teljes szakaszában, terhesség alatt, vagy a menopauza után. Elég lenne a fogékony időszakban. Az állatvilágban az oroszlánokon kívül, az ember tölt legtöbb időt a szexszel. Ha belegondolunk, hogy egy 40 éves nő, kutatásaim szerint egy héten átlagosan egy órát tölt szeretkezéssel, és a nemi életét kb. 18 évesen kezdi, akkor 1144 órát szexelt már életében. Ami körülbelül 48 teljes napot jelent addigi életéből. 48 nap, vagyis majdnem 7 teljes hét nemi aktus éjjel-nappal megállás nélkül. Jól hangzik, nem igaz?

És ezalatt hány szeretkezés történt a teherbe esés érdekében? Átlagosan egy év próbálkozás szükséges egy gyermek fogantatásához, így ha egy-két-három gyermeket szült a nő, a fogantatáshoz szükséges idő (így akár 3 év), elenyésző a 22 év addig aktív szexuális életéhez képest.

Fontos megemlítenem a szexualitás párkötődési és örömszerző funkcióit. Ennél a szempontnál picit vissza kell tekintenünk az emberré válás folyamatára, hogyan alakult ki az emberekre jellemző „pár-összetartó funkció”. Az emberi újszülött nagy és nem tudott kapaszkodni, lábra állni, mint a többi emlős újszülöttje. Cipelni, szoptatni, törődni kellett a babákkal, kisgyermekekkel egész sokáig. Eközben az anya nehezen tudta egyedül a szükséges táplálékot megszerezni, és még a ragadozók ellen is védelmet nyújtani. Tehát szükség volt egy társra, egy apára. Mindkét fél számára hatalmas energia befektetés volt egy gyermek felnevelése. Fontos, hogy a gyerek genetikailag is a nevelő apuka gyereke legyen. Ezért a férfinak egyre több igénye lett társával a szexre, tudat alatt biztosítva, hogy ne legyen párjának ideje, és kedve félrelépni, és mástól teherbe esni. A nőknek pedig azért vált fontossá a szex, hogy az apák mindig mellettük és a közös gyermekük közelében legyenek, védjék és segítsék őket, ne más nők után kujtorogjanak. A szexuális aktusok egyre intimebbé, örömtelibbé, és aktívabbá váltak, és vélhetőleg ezért alakult ki az emberi fajra jellemző női orgazmus is. Hiszen a gyönyörérzés tetőpontján olyan hormonális, és élettani változáson mennek keresztül az emberek, amelyek újra és újra megerősítik a párokat az összetartozásban. A közös örömszerzés élménye állandó ismétlést kíván. Ezért kell folyamatosan „dolgozni a kapcsolatért” egy hosszabb távú párkapcsolatban, egymásnak örömöt szerezni, és pozitív visszajelzést adni a másiknak. Minél intenzívebb az örömszerzés, annál intenzívebb az oxitocin és endorfin felszabadulása az agyban, annál erősebb lesz a fiziológiai válaszreakció, az átélt közös élmény.

A szex stresszoldó funkciója az előbb említett élettani jelenségekkel van összefüggésben. Az orgazmusok során elönti a szervezetünket az oxitocin, mely ellazítja a simaizmokat, majd az egész szervezetünket. Ha láttunk már pici babát, szoptatás közben, láttuk milyen végtelen béke és nyugalom járja át, mert végre meleg tejhez és oxitocinhoz jutott. Az oxitocin jótékony hatása miatt érthető, hogy miért nyugtatja le a felnőtteket is, egy-egy jól sikerült együttlét. És itt van még az endorfin: az örömhormon, amely ezt a nyugtató, lazulós érzést megfűszerezi további boldogsággal. Olykor egy-egy veszekedést, vagy kapcsolati feszültséget csitít el a szeretkezés.


A cikk kapcsán biztos sok kérdés, kritika fogalmazódik meg az olvasóban. Például: Ha evolúciós szempontból a szex jó, és vágyunk rá, miért okoz annyi problémát, nehézséget, szenvedést? És ha ilyen fontos a szex egy párkapcsolatban, miért létezik mégis megcsalás, prostitúció, pornónézés, elhidegülés, megerőszakolás, pedofília? És ha két ember között működik a szex, az miért nem garancia a működőképes kapcsolat létrejöttére?

Mély és nehéz kérdések ezek, melyekről később még írok a honlapomon.


Lezárásképpen annyit teszek még hozzá, hogy bár az utódnemzés szex nélkül nehéz, de örömöt szerezni, a párkötődést erősíteni, valamint stresszt oldani, nem csak az ágyban lehet. Közösen eltöltött minőségi idő, beszélgetés, utazás, egymásra figyelés, apró figyelmességek, kedvességek a másik felé, egymáshoz bújás, párunk problémáinak meghallgatása mind-mind segíthetik a párkapcsolat fennmaradását és változását. És ezek segíthetik a szexuális problémák megoldását is.


Felhasznált irodalom: Csányi Vilmos: Az emberi természet, Vince kiadó, 19




99

bottom of page