top of page
Keresés

Mit tanulhatunk Kinsey-től?

Figyelem a gimiseket. Már sok éve. Figyelem, ahogy lányok fonogatják egymás haját, összeölelkeznek, kézenfogva járnak. A fiúkat is látom mostanában szoros testi kapcsolatba kerülni. Egymást átkarolva ülnek a padon, egymás nyakláncát igazgatják, egymás vállára hajtják a fejüket a kiránduláson. A leginkább ámulatba ejtő látvány az volt számomra, amikor egy tó partján várták osztálytársaikat a 18 éves srácok, egymás hegyén-hátán, fejeik, lábaik egymásra fonódva. Mintha angolnák lettek volna összetekeredve.

Látok párokat ölelkezni, csókolózni a suliban, ahol tanítok. Sok harcipuszit néztem végig, mely játék során lányok küzdenek fiúk ellen egy másik fiú puszijáért, és viszont. Ilyenkor testek feszülnek egymáshoz, heves küzdelmek alakulnak ki lányok és fiúk között. Izzadságszag, izgatottság szagával keveredik, a pólók felcsúsznak, bőr a bőrrel összeér, a hangulat vadító, extatikus. Szexuális fejlődésük heteroszexuális érdeklődését elégítik ki ezek a harcok, és a hosszabb-rövidebb kalandok, szerelmek. A saját nemük iránti érdeklődést pedig az előbb leírtakkal pótolják. És ez így teljesen rendben van. Mi is érdeklődtünk, érdeklődünk egyik vagy másik nem iránt, ízlésünknek megfelelően.

Alapvetően 3 szexuális irányultságról szoktak beszélni: a heteroszexuális emberekről, akik csak az ellenkező nemmel szexelnek, a homoszexuálisokról, akik a saját nemüket kedvelik, és a biszexuálisokról, akik mindkét nemhez egyformán vonzódnak. De mi van azzal, akinek adódik egy-két homoszexuális kalandja, de alapvetően az ellenkező nemet kedveli? Mi van azzal, aki ki sem próbálja, de izgatja őt, hogy a melegek, vagy a leszbikusok hogy csinálják? Vagy akinek homoerotikus álmai vannak? Őket minek mondanád? Vagy azt a lányt, aki egy koncerten csókolózik egy másik lánnyal, csak úgy?

Kedvencem, Alfred Kinsey, egy biológusból lett szexuálpszichológus, aki kutatóbiológusi múltját nem tudta feladni és kutató csoportjával, megfigyelt, és kikérdezett embereket a szexuális szokásaikról. Összegezte kutatási eredményeit, így állította fel a Kinsey-skálát 1948-ban, amelyből kivette az aszexuálisokat, a többieket pedig 0-tól 6-ig pontozta. A 0-s a teljesen heteroszexuális, a 6-os a teljesen homoszexuális irányultságú.


A többiek a kettő között helyezkednek el, a társadalom több, mint 50%-a. A Wikipedia szerint Kinsey-nek a férfiakon végzett kutatásai alapján 37%-uk élt már át férfisegítséggel orgazmust, 8%-uk több, mint három éven át folytatott homoszexuális viszonyt, és 4%-uk kizárólag homoszexuális kapcsolatokban vett részt. Kutatásai azt az eredményt mutatták, hogy ezen kívül létezik 13%, akik erős homoszexuális érdeklődésűek, de sosem volt ilyen jellegű kapcsolatuk.

Bár azóta más, árnyaltabb skálák és újabb kutatások is születtek, de az eredményeket érdemes végiggondolni.

Találtam egy izgalamas összehasonlítást is, amelyben 2015-ben a brit felnőttek (18+) Kinsey skáláját hasonlították össze a 18-29 évesekével.


Az eredmény nem meglepő, akit bővebben érdekel, itt utána olvashat:https://yougov.co.uk/news/2015/08/16/half-young-not-heterosexual/


Amit azonban a cikkemmel üzenni szeretnék, hogy szexuális orientációnk nem fekete, fehér, vagy szürke. Megjelenik a szürke minden árnyalata. Egy tisztán heteroszexuális nem fog szexelni egy azonos neművel, és egy tisztán homoszexuálist sem vonz egy ellentétes nemű.

Meleg barátaim nem értik, miért jártak kamaszkorukban lánnyal… Pedig valószínűleg megbizonyosodtak arról, hogy valóban melegek-e (6-osak), bebizonyították maguknak, a családnak, a világnak, hogy a hetero kapcsolat nem felel meg nekik. Amit a lányok iránt éreznek, az nem szexuális vonzalom. És az is megeshet, hogy hetero kapcsolatban élő, magukat heteronak valló emberek, mélyen hallgatnak arról, hogy volt egy-két azonos nemű kalandjuk.

Akit érdekel, hol helyezkedik el a Kinsey-skálán, kitölthet egy online tesztet, de mivel a fellelhető tesztek sajnos nem túl árnyaltak, nem valószínű, hogy az eredmény bárkinek is meglepetést okoz.

A lényeg szerintem az, hogy a legtöbb ember örömteli, bensőséges, kiegyensúlyozott, szexuálisan teljes kapcsolatokra vágyik. És hogy nővel, vagy férfival szeretné azt megvalósítani, arról előbb-utóbb mindenkinek döntenie kell. Van, akinek nehéz, van, akinek könnyű ez a feladat.

És végül: ha még nem láttátok, nézzétek meg a Kinsey életéről, és munkásságáról szóló zseniális játékfilmet!

Igazi vasárnap esti otthoni mozifilm a „Kinsey-mindenki másképp csinálja”.

Várhegyi Anna

www.varhegyiszexualterapia.com


bottom of page