top of page
Keresés

Pornó home office-ban 2.

Frissítve: 2020. ápr. 22.

A pornó hatásai és mellékhatásai pornófogyasztóknál


Sokan jönnek hozzám szexuális funkciózavarral, és ők maguk is érzik, hogy a problémájuknak köze lehet a pornóhoz. Sokan mondják, hogy ők nem függők, csak egyszerűen az élet úgy hozta, hogy önkielégítettek. És az esetek nagy részében nem is kérdés, hogy az önkielégítés pornó nézésére történik.  Sokan beszámolnak róla, hogy számukra a pornó egy kis kikapcsolódás, saját idő kihasználása. Ártalmatlan dolog, emberi szükséglet.


A helyzet az, hogy ami ártalmatlan dolog lehet, de mindenképp emberi szükséglet, az az önkielégítés. A férfiak heréjében a Sertoli-féle dajkasejtek segítségével a hormonrendszer utasítására 72 nap alatt hímivarsejtek termelődnek és érnek meg folyamatosan, melyek bizony kikívánkoznak. Ha egy férfi nem önkielégít, akkor a természet elvégzi a dolgát: spontán magömléssel távozik az ondó éjszaka. Amennyiben ezt valaki nem szeretné, akkor önkielégíthet. Teljesen változó milyen gyakran teszi, és mennyire szereti ezt a tevékenységet. Tehát a maszturbáció nem káros. De azért nem mindegy, hogyan csináljuk. Gondoljuk végig: az a kamasz, aki mindig fél attól, hogy a szülei bejönnek, amikor ő magával foglalkozik, letudja az egész maszturbációt 2 perc alatt. Mindig, miden egyes önkielégítés során összesen 2 perc telik el. Ha lesz egy barátnője, de ő ahhoz szoktatta magát, hogy egyedül 2 perc a menetidő, akkor később - bármennyire is szeretné - sem lesz képes tovább kitartani. Ezt már szerintem mindenki tudja.  Ez az időtartam kérdése, de nem beszéltünk még a szorítás erősségéről, és az ingerlés mikéntjéről, és arról, hogy amúgy mit csinál közben...


Fontos dolog, amit jegyezz meg az ÖNKIELÉGÍTÉSSEL kapcsolatban:

Amihez hozzászoktatod magad (amire megtanítod a péniszed és az agyad) az önkielégítés alatt, az visszaköszön a szexuális életedben. Mert az önkielégítésed IS a TE szexuális életed!És most már talán kezd érthetővé válni, hogy a PORNÓNÉZÉSI SZOKÁSAID kialakításával is hatással leszel a szexuális életedre. Miért? Mert az ember folyamatosan tanul, és a szexuális szokásait is alakítja. Ez egyrészt egy technikai kérdés is, hogyan csinálom, mennyi ideig, milyen erősen, milyen fogásokkal, milyen segédeszközökkel. Másrészt mentális kérdés is, hogy mit nézünk, mennyi ideig, mire kattintgatunk.


Többen mesélték már nekem, hogy ők csak hagyományos dolgokat néznek: amatőr felvételeket, leszbikus vagy önkielégítő lányokat, vagy egy férfi egy nővel szexel típusú filmeket. Ezzel úgy gondolják, nem okoznak semmilyen problémát, mert nem szoktatják hozzá magukat az extrém dolgokhoz, az ő ízlésük nem formálódott át. A mondat második fele igaz, az első sajnos nem. Mindjárt elmondom miért, de előbb még értsünk meg valamit:


Amikor moziba megyünk (amit most vírusos időszakban persze nem teszünk) óriási popcornt vehetünk gigantikus kólával. A film alatt habzsoljuk a pattogatott kukoricát, és az igényeinknek a sokszorosát tömjük a szánkba, miközben nem figyelünk sem az ízére, szagára, színére, sem arra, hogy jól laktunk-e már. Amikor kijövünk a moziból majd kidurranunk, megfogadjuk, hogy legközelebb nem veszünk, de persze nem tudunk ellenállni a nachosnak, amivel hasonlóan járunk.Ha pornót nézünk, akkor is körülbelül ezt éljük át. Szemeink rátapadnak a képernyőre, és az erős vizuális ingerekre figyelünk teljes gőzzel. Az, hogy közben a popcorn, vagyis bocs, a péniszünk az ölünkben mit csinál elég másodlagos. Miközben ritmusos mozdulatokkal a kellő taktilis ingereket is megkapja a nemi szervünk, a merevedés garantált. Könnyű és egyszerű dolog így izgatva lenni. Pont úgy, ahogy mi szeretnénk, azzal a látvánnyal, azzal a mozdulattal. És persze minden olyan egyszerű. A pornófilmen a nőknek nem fáj a fejük, nem szégyenlősködnek, nincsenek igényeik, nem kell őket a csúcsra eljuttatni, egyszerűen nincsenek jelen. Azt mutatják, és láttatják, amit mi szeretnénk. Pont olyan ütemben. Vagy ha nem, akkor fogod, és keresel új jelenetet, és ha még mindig nem az igazi, akkor még egyet, és még egyet. Sok ablak van egyszerre nyitva a képernyőn, és közben újabb és újabb ingerek segítik a merevedést, vagy ha nem, még egy kis kézimunkával rá lehet dolgozni. De ha valakinek nem áll a pénisze, mint a cövek az sem baj, hiszen nincs ott egy hús-vér lány, és nincs hús-vér behatolás sem. Rizikó sincs. 


Mindaddig folytatódik a magányos örömszerzés, amíg meg nem jelenik az életünkben a számukra igazán fontos HÚS-VÉR NŐ. Aki lehet szép, kívánatos, jó illatú, akinek hihetetlenül szeretnénk megfelelni minden téren, akár finoman, lágyan, akár hevesen, férfiasan. Jól hangzik, de sajnos több forgatókönyv szerint is folytatódhat az ágyjelenet. Lehet, hogy minden jól megy, úgy ahogy szeretnénk, fantasztikus lesz az együttlét. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy váratlanul megszűnik a merevedés, vagy percek, akár másodpercek alatt elélvezhet valaki, és/de olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tud eljutni a csúcsra; sem a partnerében, sem kézzel, sem orálisan.  Olyanok is fordulnak hozzám, akik úgy érzik, nincs libidójuk (miközben maszturbálnak pornóra).


Paciensemnek, a 23 éves Rolandnak, a következő helyzet jelentett problémát:

“Nekem leginkább az óvszer felvételekor jelentkezett az, hogy elvesztettem a merevedésemet teljesen és nem tudtam behatolni. Teljesen kizökkentett, miután csak egy percre is elvontam a figyelmem a lányról és megszűnt a vizuális inger, ami nyilvánvalóan nem normális.”


Fontos: ha a fenti PROBLÉMÁK megjelennek nálatok nem biztos, hogy a pornónézési szokásaitokkal van összefüggésben, de ha néztek pornót, nem lehet kizárni a hatásait!!!!


Sok férfi a merevedését az előjáték közben veszíti el. Sokan a behatolás előtt, sokan a behatolás alatt, és vannak, akik bár végig merevek, de nehezen, vagy nem is nem tudnak elélvezni. A merevedési zavarok érthetők, hiszen az előbb magyarázgattam, ha kevéssé érdekes a pornófilm, keresünk másik jelenetet. Az új keresgélést egy lánnyal töltött akció során kissé nehéz kivitelezni. Az is lehet a probléma oka, hogy amikor a valóságos partnerrel vagyunk együtt, már rajtunk múlik, hogy neki izgató-e a dolog, jól érzi-e magát velünk. Mivel itt már nem csak “elszenvedői” vagyunk az eseményeknek, hanem feladatunk van, az agy szétkapcsolja a két csatornát. A szexuális izgalom (merevedés)=pornónézéses lazulás, szerelmeskedés a lánnyal=megoldandó helyzet, vagyis itt nincs izgalmi reakció, hiába kívánjuk cefetül a lányt.  A behatolás (és a merevedés) a férfiaknál összekapcsolódik a férfiasságukkal, tehát ha egyszer kétszer nem sikerül, már elhiszik, hogy nem urai a helyzetnek, bizonytalanná válnak félelmeik alakulnak ki, negatív spirálba kerülnek.  Sokan már a lehetséges negatív végkifejlet gondolata miatt is elveszíthetik a merevedésüket. 


Talán már nem is kell elmondanom, hogy miért nem megy sok esetben az ejakuláció a valós aktus vagy orális/kézi események hatására. A lány vaginája nem olyan szoros, mint a marok fogása. A lány keze és szája sem tud pont olyan ütemben, sebességgel dolgozni, ahogyan azt a férfi önmaga ingerlése közben megszokta, és nem egy sík képernyő mögött van, mint az eredeti kulcsinger.

Hol van már az a TERMÉSZETES ÁLLAPOT, hogy az utcán, az osztályban, vagy a boltban meglátunk egy lányt, beindul a fantáziánk, és mire észbe kapunk, már kényelmetlen az alsógatya, és nem tudjuk, hogy takarjuk el magunkat...

 

Hogyan folytatódhatnak az események? 


A fiúk a kudarcok miatt, sokszor elkezdenek vadul próbálkozni a filmnézés közben változtatnak egy-két szokáson, például húzzák az elmenés idejét. Vagy abbahagyják a pornó nézését, képekre váltanak. A lánnyal gyakran kevésbé kezdeményeznek, elvonulnak, nem szeretnék a szexet, fáradtak stb. Igen, ez az új jelenség, a fáradt, kedvtelen, szexuálisan érdektelen férfi. A “FEJFÁJÓS FÉRFI”. Esetleg még a libidójuk is lemegy, és még kevésbé maszturbálnak. 
Rolandnak, a pornóról leszokott fiatalembernek a meglátása a következő:

“A negatív spirálba kerülés néhány kellemetlen, nem kibeszélt élmény után nagyon könnyen és gyorsan ki tud alakulni. Hamar átcsap egy erős önmarcangolásba, végsősoron pedig a szextől is inkább elfordul az ember, hogy ne érezze magát borzasztóan, mikor ismét nem sikerül merevedést összehoznia. Legalábbis nálam így volt.”

És MIT ÉLNEK MEG A LÁNYOK?


 Azt, hogy a fiúk számára ők nem elég kívánatosak. Hogy nem őrülnek meg értük a férfiak, nem szeretnék a szexet. Gyakran mindent megtesznek, szexi ruhákat vesznek, küldenek fotókat magukról, eleget tesznek különböző szexuális kívánságoknak, de sokszor nem működnek ezek a technikák sem. A lány úgy érzi nem elég jó a fiúnak, a fiú úgy érzi nem férfi, vagy nem elég kielégítő a szeretkezés. Elkeseredés, szomorkodás, megbántódás, veszekedés, vagdalkozás következik, majd elhidegülés vagy szakítás. 


Sok szomorú történetet hallok lányoktól, akiknek a párjuk erősen pornófogyasztó. (Azért nem írok függőt, mert nem tudom, hogy azok-e, erről fogok még írni a 3. és 4. részben.) Kérdezik, hogy mit tehetnének, hogy eltávolítsák a srácokat a pornótól. Ők miért nem elég jók? Mit tudnak azok a lányok, amit ők nem? Kezdeményeznek, kedveskednek, vágynak rájuk, szeretik őket, a csillagokat lehozzák az égről, nem használ.


A fiúknak kell felismerniük azt, hogy a PROBLÉMA GYÖKEREI az ő szokásaikból ered. Amíg nem hagyják abba a pornó nézését esély sincs arra, hogy bármi változzon a kapcsolatban. Egy számítógép játékfüggőnek sem tudom azt mondani, hogy gyere, Monopolyzzunk egy jót, sétáljunk, szexeljünk, mert mindennél fontosabb számára az online játék. Vagy gondoljunk bele, hányan akarták már a párjukat “kigyógyítani” az alkohol fogságából. Sikerült? Sajnos legtöbbször nem. A mi esetünkben sem lehet a pornóval versenyre kelni addig, amíg a férfi nem akar végképp megválni a nézésétől.  A világ legcsinosabb, legkívánatosabb lánya lehet valaki, akkor sem lesz síkképernyős kulcsinger. 


Ha egy lánynak nem lenne több igénye a szexre, és tudja, hogy a párja néz pornót, akkor fontos a kérdés, hogy az ő érdekeit sérti-e a fiú tevékenysége? Okoz-e bármilyen problémát az együttlétekben? Kevesebbet kezdeményez-e a fiú? Kevésbé vágyik rá mostanában? Gyorsan elmegy? Nem figyel rá? Esetleg furcsa, elvárásai vannak az együttlétek során? Eltávolítja őket egymástól a pornó? Mert ha a válasz nem, nem és nem, akkor a fiú kiegészíti a nemi életét a pornóhoz kapcsolt önkielégítéssel, mert nem érhető el elégszer a lány. A cikkem igazából nem erről a problémakörről szól. De ha a férfi oldaláról a fent említett szexuális problémák vagy hárítási reakciók beindulnak, akkor sajnos már baj van.


Arról már sokan, sokféleképp írtak, hogy a pornó megváltoztatja a szexuális ÍZLÉSÜNKET. Sokszor olyan dolgokat nézünk, ami amúgy nem a mi világunk, nem is tudnánk megtenni a partnerünkkel, de ha csak a kukkoló szerepében vagyunk, akkor izgató.


Egyik páciensem így fogalmazott nemrég:

“Amit nézek, az amúgy nem is tetszik a saját szeretkezésemben, én romantikus típus vagyok”


 Így egyre természetesebbé válhat az anál szex, az előjáték teljes hiánya, mélytorok, a fétisek, és az, hogy a hagyományos szexualitás tisztára retrónak tűnik. A szexualitás megéléséről és lelki mélységéről nem szól a fáma, és elvész a férfiaknak borzasztó fontos evolúciós késztetése, hogy örömöt okozzanak a nőnek.


Szexedukációt tartottam gimiseknek, és arról kérdeztek, hogy hova élvezhet el egy fiú, mi etikus? Először nem is értettem a kérdést, majd rájöttem, hogy mivel a pornófilmeken, a nők szájába, melle közé, fenekére, vagy fenekébe, szemébe, hajába spriccel az ondó, a kamaszok érzik, hogy ez megalázó lehet. De nem tudják, hogy csinálják az életben. Sokat beszélgettünk erről. Szegény srácok, tényleg látják, érzik, hogy a valós szex nem így működik, de akkor vajon hogyan? És nem csak a kamaszok nem érzik, hanem sokszor a felnőttek sem. Azt gondoltuk a pornó megjelenésekor, hogy milyen jó, hogy a fiataloknak könnyebb lesz, mint nekünk volt, mert mindent tudni fognak a szexről, már nem jelent kihívást a másik anatómiája, élettana. De a tapasztalat azt mutatja, hogy inkább elbizonytalanítja őket. Már a szexben is meg kell felelni valaminek. Itt is elvárások vannak. Mekkorának kell lennie, milyen mélyre kell hatolni, mennyire hangosnak kell lenni, és milyen lazának. 


A pornóra kattanva című könyv így összegzi a pornónézés hatását a tudatalattira:


“Amikor egy fiatal srác (tudatosan) azt a következtetést vonja le, hogy a nők szeretik, ha az arcukra élveznek, ezzel párhuzamosan az is rögzülhet benne (öntudatlanul), hogy a nők arcára élvezni szexuálisan izgató. ….. A felszíni (tudatos) kondicionálás - vagy tanulás - lényege így foglalható össze: „Szóval ez az igazi szexualitás, tehát nekem is így kell csinálnom." A tudatalatti szexuális kondicionálás pedig így:” Engem ez izgat fel".  Az “ez" olyan egyszerű dolog is lehet, mint hogy a vörös hajú lányok jobban tetszenek. Vagy, hogy a kecses lábfejeket, esetleg (a női mellek helyett) a férfiak izmos mellkasát találod vonzónak. Nem számít, hogyan formálódik az ízlésünk, az agyunk rögzíti, mit találunk izgatónak.”Várhegyi Anna, szexuálterapeutaComments


bottom of page