top of page
Keresés

Igaz, hogy az idősebb nők már kevésbé vágynak a szexre?

A CNN 2020. szeptember 28-án megjelent cikke szerint csak mítosz, hogy minden nő elveszíti a szexuális érdeklődését, ahogy egyre idősebbé válik. Ez derül ki abból az új kutatásból, amelyben tizenöt éven keresztül, több mint 3200 nő vett részt. A kutatás leglényegesebb tanulságait Nagy Anikó foglalta össze nektek, és mivel a téma kimondottan fontos és gondolatébresztő számomra, a cikk végére írtam a saját gondolataimat is, dőlt betűvel.

Bár korábban több tanulmány is azt mutatta, és a köztudatban is elterjedt az a nézet, hogy a nők a koruk előrehaladtával elvesztik az érdeklődésüket a szex iránt, a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A korábbi tanulmányokkal ellentétben ez a kutatás lehetővé tette a szakemberek számára, hogy több szempontot figyelembe véve, folyamatosan kövessék a nők vágyainak alakulását, így fokozatosan kirajzolódott a kép, miszerint a nők különböző csoportjai különböző módon viszonyulnak a szexhez idősebb korukban is.


Dr. Holly Thomas, a pittsburghi egyetem adjunktusa, a szóban forgó kutatás vezetője szerint, a megkérdezett nők körülbelül egy negyede - az életkorától függetlenül - nagyon fontosnak tartja a szexet. Többnyire azok az asszonyok nyilatkoztak így, akik képesek partnerükkel megbeszélni a saját szexuális igényeiket, és kellemes, kielégítő tapasztalataik vannak az együttléteik során. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a szex a menopauza utáni éveikben is fontos része maradt az életüknek.

Több ország adatainak összevetése során az derült ki, hogy a szexuális életükről alkotott véleményük alapján három csoportba lehet sorolni a menopauza időszakában lévő nőket.


Körülbelül a megkérdezettek egynegyede (28%) sem korábban, sem az életük derekán nem mutatott érdeklődést a szex iránt.

A vizsgálatban részt vevő nők másik negyede azonban pont az ellenkezőjét mondta. A megkérdezettek körülbelül 27 százaléka szerint a szex a 40-es, 50-es és 60-as éveikben is rendkívül fontos maradt számukra. Ezek a nők általában magasabb iskolai végzettségűek, érzelmileg kiegyensúlyozottabbak, és szexuálisan elégedettebbek voltak, már a menupauza előtti éveikben is. Thomas szerint ebben valószínűleg nagy a szerepe annak is, hogy a magasabb iskolai végzettség általában jobb anyagi körülményeket, így stabilabb, kevésbé stresszes életet is jelent.



A harmadik csoportot képviselte a megkérdezettek 45 százaléka. Ezek az asszonyok nagyra értékelték a szexuális életüket a menopauza kezdetén, de az ötvenes, hatvanas éveikre fokozatosan elvesztették az érdeklődésüket a szex iránt.

A kutatók fontosnak tartották megjegyezni azt is, hogy a szexuális együttlét módja idősebb korban megváltozik. Másképpen néz ki a nők húszas éveiben, mint a negyvenes, hatvanas, vagy nyolcvanas éveiben, hiszen a kor előrehaladtával megváltoznak a testi adottságok is, de az alapvetően egészséges, és harmonikus kapcsolatban lévő emberek aktívak maradnak szexuális téren.


Fontos tényezőnek bizonyult a kutatás szempontjából az etnikum kérdésköre is. Az afroamerikai nők például sokkal nagyobb arányban tekintették fontosnak a szexet az éveik múlásával is, mint a kínai, vagy japán társaik. Dr. Thomas szerint ez leginkább a társadalmi-kulturális különbségeknek tulajdonítható, hiszen a más kultúrában élő nők más attitűdökkel rendelkeznek, az eltérő társadalmak különböző mértékben fogadják el az idősödő nők szexuális aktivitását.

A szakemberek véleménye szerint számos fizikai és lelki tényező befolyásolhatja a nők hozzáállását a szexhez. Ezek többsége besorolható az alábbi kategóriákba:

Egészségügyi tényezők: 40-50 év körül, a perimenopauza időszakában hormonális változások indulnak el a nők szervezetében, amelyek miatt a szex kevésbé kielégítővé, vagy akár fájdalmassá is válhat. Az ösztrogén csökkenése miatt a vulva és a hüvely szövetei vékonyabbá, szárazabbá és sérülékenyebbé válhatnak. A hőhullámok és a menopauza egyéb tünetei befolyásolhatják a hangulatot és az alvás minőségét, fáradtsághoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez, akár depresszióhoz is vezetve. Ebben az életkorban már felléphet olyan betegség, vagy akár súlyosbodhat már meglévő probléma, amely szintén befolyásolhatja a libidót. Ilyen lehet például az ízületi gyulladás, a diabétesz, ami az érzékelést is megváltoztathatja, vagy akár egy komolyabb szívbetegség is. Szerencsére azonban még súlyos betegségek esetében is léteznek olyan megoldások, amelyek segítségével nem kell lemondani a szexuális aktivitásról.


Mentális és érzelmi tényezők: Döntő hatással lehet egy nő libidójára az érzelmi állapota, a szexualitással kapcsolatos lelki beállítódása is. Nyilvánvalóan negatív hatásúak a szexuális, vagy fizikai bántalmazás emlékei, a kábítószerekkel való visszaélés, a depresszió, a szorongás, és a stressz egyéb formái. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire hátráltató erő lehet a szorongás, hiszen olyan hormonális hatásai vannak, amelyek egyáltalán nem kedveznek az ellazulásnak. Gondoljunk csak az „üss vagy fuss” reakcióra! Ha veszélyt sejtünk, az idegrendszerünk nem arra ad utasítást, hogy gyanútlanul lazuljunk el a virágos réten egy jó kis szerelmeskedésre. A szorongó nők szinte folyamatosan egy készenléti állapotban vannak, ami erősen megnehezíti számukra, hogy a szexualitásra prioritásként tekintsenek. A depressziót csökkentő gyógyszereknek pedig sajnos nagyon gyakori mellékhatása a libidó csökkenése.



Párkapcsolati tényezők: Sok nő a negyvenes, ötvenes éveiben veszíti el partnerét válás, vagy akár haláleset miatt. Vagy, ha van is társuk, azzal nem feltétlenül kiegyensúlyozott, harmonikus a kapcsolatuk, előfordulnak kisebb-nagyobb párkapcsolati hullámvölgyek, vagy elhidegülés. Az sem ritka, hogy a párjuk küzd olyan egészségügyi problémákkal, amelyek megnehezítik, vagy kényelmetlenné teszik a szexuális együttlétet. Ezek mind olyan tényezők, amelyek jelentősen csökkenthetik a női vágyat.



Társadalmi tényezők: Gyakori, hogy a nőknek a családban is újra jelentős elfoglaltságot jelent az unokák, vagy a még élő idős szülők gondozása. De akár a szakmai karrierjük is válhat olyan jelentőssé számukra, ami miatt a szex háttérbe szorul az életükben. És persze nehéz megfeledkezni a társadalmi beállítódásról is, amely azt sugallja, hogy az idősödő nő már nem is nő. Gyakran épp emiatt, vallási, kulturális nyomásra fordulnak el a nők a szextől. És sajnos az is tény, hogy a megfelelő szexuális edukáció hiányában a hatvanas, hetvenes nők jelentős része fiatalabb korában sem kapott segítséget a témában, ahogyan a partnereik sem, és emiatt gyakran már eleve kevésbé érdeklődnek a szexualitás iránt.


Mit tehetünk a jobb szexuális életért? Természetesen - hangsúlyozták a kutatás vezetői –, ha egy nőt nem zavar a szex hiánya, akkor nincs oka orvoshoz fordulni. De a korábbi tanulmányokból is kiderül, hogy még azoknak a nőknek a 10–15 százalékát is, akiket egyébként kevésbé érdekel a szex, zavarja ez a helyzet, és szeretnének megoldást keresni.

Az orvosok segíthetnek gyógyszerekkel, egyéb terápiákkal is, de az első lépés mindig az, hogy a nők eljussanak oda, hogy mernek segítséget kérni. Gyakran ez a legnehezebb, hiszen ezek a témák zavarba ejtőek, szégyellni valóak lehetnek, valamint igen sokan úgy gondolnak ezekre, mint az öregedés természetes részére, amellyel nem érdemes foglalkozni.

Azonban, ha egy nőnek bármilyen aggálya van a szexuális életével kapcsolatban, akkor nagyon fontos, hogy merjen segítséget kérni. Hiszen a szexualitásunk az életünk egy nagyon fontos része, amely testi és lelki elégedettségünket egyaránt nagymértékben befolyásolja.

Az eredeti cikket és összefoglalót itt és itt olvashatjátok.





Ha az idő múlásával csökken valakinek az érdeklődése a szex iránt, akkor érdemes nem beletörődni ebbe az állapotba. Ne úgy gondoljunk a saját szexuális vágyunkra, és szexuális életünkre, mint egy tőlünk elszeparált, külön működő egységre, ami vagy van, vagy nincs, és amit innentől kezdve hét lakattal lezárt dobozba kéne tenni, és berúgni az ágy alá. Kezdjünk el foglalkozni magunkkal! Vizsgáljuk meg az életünket, párkapcsolatunkat, egészségünket, jókedvünket, fáradtsági szintünket, tehát minden olyan tényezőt, amelyről ez a cikk beszél. Ha bármelyik tényező sérül az életünk során, akkor nem csoda, ha nem tudjuk megélni a szexualitás szépségét. Többek között erről írtam egy korábbi cikkemben.

A praxisom során több érdekes történetet hallottam, hogyan tapasztalta meg életében először egy hölgy a jó szexet az élete derekán. Tehát, ha valakinek nem okozott élvezetet korábban sem a szexuális együttlét, akkor ismeretei és önismeretei bővítésével megértheti mi állt a saját szexuális érzéseinek útjában, és megtalálhatja magában az érzéki nőt.

Várhegyi Anna, szexuálterapeuta

bottom of page