top of page
Keresés

Pornó home office-ban 4.

Hogyan szokjunk le a pornóról?


(Ha nem olvastad el az előző három részt, kezd azokkal! 1. 2. 3.)


A korábbi cikkeim alapján úgy tűnhet, hogy minden tekintetben ellenzem a pornónézést pedig ez nincs így. Előfordul, hogy az ember feje tele van gondokkal, problémákkal, és csak könnyed kikapcsolódásra vágyik. Arra, hogy kiürüljön az agya, ne gondoljon semmire, ráhangolódjon a szexre, megkönnyebbüljön az önkielégítéstől. Van, aki a szép látványra vágyik, van, akit a kíváncsiság hajt, vagy épp a szexuális visszautasítás, esetleg a párja túlzott elvárásai elől menekül a pornó nézésébe. De a jól működő párkapcsolatokban is nézhetnek pornót a párok, például inspirációt remélve, vagy akár csak azért is, hogy egymásra hangolódhassanak. Mindenkinek megvan az oka, miért teszi.Amíg tudunk mértéket tartani, és nem okoz mellékhatásokat, elvárásokat, vagy nem alkalmazkodnak az agyi struktúrák a pornóhoz, ahogy erről a korábbi részekben már beszéltem, addig lehet.


Azért tartom nagyon fontosnak megosztani ebben a cikksorozatban a pornónézéssel kapcsolatos szakmai tapasztalataimat, mert úgy vélem, hogy a köztudatban még nincsen elegendő információ ebben a témában. Mindannyian tudjuk – hiszen számtalan cikket olvashatunk erről nap mint nap – hogy ha például valaki sokat eszik, és keveset mozog, akkor meghízik, nehezebben bírja a fizikai megerőltetést, romlik a keringése, később akár vércukor problémái is lehetnek. Az összefüggések egyértelműek, láthatóak. Az emberek többsége mégis túlsúlyos, bár tudja az ok-okozati összefüggéseket. Azonban a pornónézési szokásaink rejtettek, nem lehet tudni, ki mennyit néz, és azt sem lehet megjósolni mennyire könnyen szokik rá, és mit fog okozni nála, hasonlóan az alkoholhoz, cigarettához. A pornó által kialakuló elvárások magunk és társunk felé pedig úgy kúsznak a tudatalattinkba, hogy észre sem vesszük. Mivel kevés cikk szól a témáról, egyáltalán nem gyanítják az emberek, hogy a párkapcsolati kötődéseik vagy a szexuális problémáiknak köze lehetne a pornónézési szokásaikhoz.Tehát fontos, hogy a cikksorozatom egyrészt azokhoz, és azokról szól, akiknek problémáik vannak, ÉS néznek pornót, és az előbbi cikkeim alapján úgy érzik, hogy összefüggés lehet a két dolog között.


Másrészt azokhoz is szólnak a cikkek, akiknél nincsen szexuális jellegű probléma, de tudniuk kell, hogy a bomba bármikor robbanhat. Ahogy a koleszterin-szint is egyszer csak megemelkedik, vagy a hasfájásról is kiderül, hogy fekély.


De azok számára is hasznos olvasmány lehet, akik még nem hallottak erről a jelenségről, vagy nem gondoltak eddig ilyen szempontból a felnőtt tartalmakra.

SZÓVAL... térjünk vissza a LESZOKÁSHOZ!


HOGYAN lehet pornó nélkül élni?


Lehet, hogy először nagyon nehéz, csak a pornóra tudsz gondolni, erős vágyakozást érzel, hogy nézz egy kis filmet. És amikor hasonló szituációba kerülsz, mint ami előhívta a pornó nézését (pl. a neten szörfölgetés, vagy egy nem szeretett munka elvégzése, egy beadandó feladat elkészítése, vagy csak az otthoni nyugis egyedüllét), szinte ellenállhatatlan vágyad lesz a pornó felkutatására. Foglald el magad, csinálj programot, fáraszd le magad, hívd fel a haverokat!


Roland, 2019 novemberében még pornófüggő páciensem így ír arról, hogy neki mi segített a leszokásban:


“Korábban volt párkapcsolatom, de az akkori barátnőmmel csak merevedést segítő pirulákkal tudtam szexelni, majd miután szétmentünk nem is foglalkoztam a gondommal. Annához akkor fordultam, miután évekkel később megismerkedtem egy új lánnyal és ismét szembesültem a korábbi merevedési nehézségemmel, de újonnan már pirulával sem ment a dolog. Közösen leástunk a probléma gyökeréhez és a korábbi rossz szexuális tapasztalatok feloldása mellett a pornó elhagyását is abszolút indokoltnak láttuk, lévén rendszeres pornófogyasztó voltam tinédzserkorom óta és ez számos rossz beidegződést ültetett el bennem, amik aztán megjelentek a szexuális életemben is. Ezért a maszturbálási szokásaimat és a szexhez való viszonyomat teljesen újra kellett tanulni. Ezt két oldalról: otthoni gyakorlati feladatokkal és elméleti beszélgetéssel valósítottuk meg.

A legnehezebb része a gyógyulásomnak egyértelműen a pornóról való leszokás volt. Évekig teljesen természetesen végeztem és egyszerre nagyon nehéz volt letenni. Azt gondolom 3 dolog segített ebben nekem leginkább: a Pornóra kattanva című könyv elolvasása, az az Annával történő szakmai beszélgetések, és az általa javasolt otthoni gyakorlati feladatok, valamint, hogy a számítógépemen letiltottam ezeket az oldalakat. Ehhez a 3 dologhoz tartva magamat végül nagy örömömre sikerült megoldani a problémámat és teljesen természetes módon tudok szexelni, úgy, ahogy annak lennie kell.”

Ha sok pornót néztél, vagy ha már nem okoz örömöt a pornó, ha már szexuális problémáid adódtak, vagy félsz, hogy adódni fognak, akkor NE NÉZZ PORNÓT!


Ezt könnyű mondani, de nehéz betartani, különösen mostanában. Még békeidőben is nehéz lejönni a pornóról, szembe fordulni a szokásainkkal, vágyainkkal. De ha szexuális zavaraid vannak, akkor érdemes kerülni minden egyéb síkképernyős kulcsingert is: light pornó, szex képek, chatek, insta-fotók stb., hogy az agy ne a képernyőről kapja az izgató jelzéseket.


“A leglényegesebb a leszokáshoz szerintem, hogy eleve a lehetőségét is elvegye annak valaki, hogy pornót nézzen. Tiltsa le a veszélyes oldalakat, úgy biztosan nem fog azon agyalni, hogy megnyissa-e vagy sem, ha jön erre egy ingere.”

Mondja Roland.


Tapasztalataim szerint, nem mindenki igényli a pornóoldalak letiltását, van, aki képes megállni a felnőtt tartalmak nézését. Pláne, ha már nagyon telítődött a látvánnyal, élménnyel, és kellően megutálta a tevékenységet.De tény, hogy nehéz fogyókúrázni, ha csokihegyek vannak otthon. Mert a nehéz pillanatokban csak felkeresi az ember a csokoládés polcot... És ha mindig ott villog az ember szeme előtt a gigantikus kép felirattal: “ideje lazítani, csokit majszolni”, akkor nem csak majszolgatni fog az ember, hanem két pofára zabálja az édességet.


Jelen időszakban, a magányos otthonlétkor, a Pornhub gáláns felajánlása (ld első cikkemet a témában), olyan, mintha egy embernek, aki éppen elveszítette mindkét lábát, és kerekesszékben kell leélnie az életét, mosolyogva adna valaki egy szál cigit, hogy ne idegeskedjen, inkább gyújtson rá élete első cigijére. Majd ad egy kartonnal, és biztosítja róla, hogy innentől kezdve annyi van, amennyit csak szeretne. És minél többet szív el belőle, annál több pénz jut a tüdőrákos gyerekek megsegítésére...


A pornóról való leszokás első lépése tehát, hogy megálljuk a pornó nézését. Ez sok esetben nehézség nélkül is megy, így a legtöbben arra számítanak, hogy ha egy-két napig, vagy hétig „tiszták” maradnak, minden probléma egy csapásra megoldódik, a szexuális életük varázsütésre válik eszményivé. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a pornó megvonása önmagában még nem hozza el a vágyott eredményeket. Az iménti példánál maradva, gondoljunk csak bele, hogy ha valaki sok-sok év alatt apránként meghízik, aztán egyszerre eldönti, hogy ennek most véget akar vetni, és drasztikus fogyókúrázásba kezd, nyilvánvalóan nem várhatja el a testétől, hogy a sok év alatt rárakódott súlyfelesleg egy elhatározástól, és néhány heti éhezéstől leolvadjon róla. Sok időre, türelemre, kitartásra lesz szüksége, és bizonyára túl kell jutnia néhány mélyponton is. A pornónézés – ahogyan ezt már előzőleg is írtam – komoly változásokat okoz az agyban, az erős ingerek rögzülnek, amelyeknek az áttanulása, felülírása esetenként hosszadalmas folyamat lehet. Nagyon fontos, hogy ha a leszokás közben úgy érezzük, hogy nem javul semmi, sőt inkább még rosszabbul mennek a dolgok, emlékezzünk rá, hogy egy tanulási folyamat közepén tartunk, természetes, hogy időnként nagyon nehéznek érezzük, és az is teljesen természetes, hogy ha vannak mélypontjaink. És igen, talán úgy fogjuk érezni, hogy már a libidónk is elhagyott, talán meg is ijedünk, hogy soha többé nem leszünk képesek egy jót szexelni, és az is előfordulhat, hogy az első valós próbálkozásaink is kudarcba fulladnak, de ilyenkor mindig figyelmeztessük magunkat arra, hogy ez is GYÓGYULÁSUNK RÉSZE. Ezeken a hullámvölgyeken át kell verekednünk magunkat ahhoz, hogy végül újra örömteli szexuális életünk lehessen.
Mindebből is jól látszik, hogy a leszokás folyamata, és a szexuális élet újra építése nehéz! Ha nem megy egyedül, kérjünk segítséget szakemberektől, szexuálterapeutáktól, szexológusoktól, szexuálpszichológusoktól!


Várhegyi Anna, szexuálterapeuta

Commenti


bottom of page