top of page
Keresés

2020 pillanatképei

Furcsa év volt a 2020, de szakmai szempontból sok mindent hozott és adott nekem. Próbálok a pozitívumokra koncentrálni, és megosztom veletek mi történt velem az elmúlt évben.



Képzeljétek el, megfogant az első terápiás baba!!! 💖A hozzám járó pár egymás iránti mély szeretete, tisztelete, és a hit, hogy a szexuális elakadások leküzdhetők, erősebb volt, mint a megélt nehézségek. A szexuálterápia lezárásakor jelezték: már szexuálisan is jól vannak együtt. És nemrég megérkezett a nagy hír, hogy ennek a harmóniának apró, izgő-mozgó, dobogó szívű gyümölcse is van!


Írtam 10 cikket a honlapomra, amely elég nehéz feladat számomra. Nem mintha ne lenne mondanivalóm, csak az írás nehézkes, lassú, döcögős. Nem is tudom, mi lenne velem Nagy Anikó állandó lektorom nélkül… 🧡 Ja, ha most nem megfelelő a szórend, vagy a stílus, akkor azért van, mert ezt nem javította ki. 😂


Sokat dolgoztam a pornós cikksorozattal, segített, hogy a karanténban végre lett időm foglalkozni a gondolataim rendszerezésével. Ezeket a cikkeket a Marie Claire is közölte. Két cikk megírásánál is együtt dolgoztam a szexsuli szerkesztőjével, Jámbor Eszterrel, és a nlc.hu is kíváncsi volt a véleményemre az iskolai felvilágosítással kapcsolatban. Köszönöm, ha elolvastátok bármelyik cikkemet!


Aztán megtört a jég, és már nem csak az írásaimban beszéltem a szexualitásról nektek, hanem Salamon Krisztina kolléganőm interjújában személyesen is meséltem arról, hogyan beszélgessünk szexuális témákról kis- és nagy gyerekekkel.


Márciusban a kényszer vitt rá, de aztán hozzászoktam, sőt megszerettem az online konzultációkat. Igazából miért ne beszélgessek Messengeren vagy Viberen páciensekkel, ha elakadnak, és problémáik vannak? Tök jó, így is! Van akit, csak az online térből ismerek, és amúgy is más országban él, vagy több száz kilométerre tőlem, és van, aki a közelben lakik, mégis kényelmesebb, egyszerűbb, biztonságosabb számára így.


2020 októberében létrejött a várva várt MRKH-s találkozó: a 2018-as cikkem segítségével találtak egymásra a méh- és részben hüvely nélkül született lányok, és tudtak egymásnak sorstársként segíteni az életük több területén. Megható pillanatoknak voltam szemtanúja.


Ősszel a járványhelyzet ellenére többször tartottam Libidóka felvilágosító programot középiskolásoknak személyesen, maszkban. Imádtam ezeket az alkalmakat, hiszen tudjátok, a kamaszok szexedukációja örökké a szívem csücske marad.


Megtartottam életem első „Beszélgetés a pornóról, szülőknek” című Zoomos előadást és interaktív programomat. Nem csak izgalmas kihívás volt, de én is sokat tanultam a szülőktől, és remélem ők is tőlem! 🙂


És ami talán a legfontosabb:

Szerencsésnek érzem magam, mert hihetetlenül jófej pácienseim vannak, akiket szívemből szeretek! Az ő fejlődésük, és örömük az én örömöm is egyben. Szeretném megköszönni nekik, hogy megtiszteltek a bizalmukkal, és nem csak engedték, hogy segítsek nekik, hanem ők is beletették energiáikat, hitüket, akaratukat a fejlődésükbe. Ebben az évben is… Folytatjuk!!!


BUÉK mindenkinek!


És ne felejtsétek, akármilyen is volt ez az év, 2020-ra mindig emlékezni fogunk…


Várhegyi Anna, szexuálterapeuta

bottom of page